Afvalvrij
Algemeen
Afval wat u niet heeft, hoeft u ook niet weg te gooien. Koop dus bijvoorbeeld minder verpakkingen. Ook zijn er zijn veel manieren om spullen een tweede leven te geven, denk aan reparatie, hergebruik of verkoop. Op deze pagina verzamelen we tips en initiatieven om samen verspilling tegen te gaan.
Afval = Waardevol
Niet al het afval is afval. Meestal is het een waardevolle grondstof.
Voorkomen van afval is nog beter! Probeer uw spullen of kleding zo lang mogelijk te gebruiken. Gooi iets niet gelijk weg, maar laat bijvoorbeeld apparaten repareren als ze kapotgaan. Of verkoop uw spullen als u ze niet meer gebruikt. U kunt natuurlijk ook zelf spullen tweedehands kopen, zo gebruikt u geen nieuwe grondstoffen.
Tips om waardevolle grondstoffen te behouden:
- Glas is een waardevol product en kan eindeloos hergebruikt worden! Breng glas naar de glasbak.
- PMD verminderen? Neem uw eigen tas, doosje of verpakking mee naar de winkel.
- Textiel kunt u inleveren bij de textielcontainer of geef het een tweede kans bij een kledingbeurs.
- Van groente- tuin en fruitafval wordt compost gemaakt. Compost nodig? Ga naar de milieustraat, hier kunt u gratis compost krijgen.
- Oude meubelen? Breng deze naar een kringloopwinkel, zo kan het nog een ronde mee.
Buurtkastjes
Een buurtkastje is een kastje met daarin diverse (houdbare) producten, verzorgingsproducten en soms ook speelgoed en andere zaken. Sommige buurtkastjes zijn een mini-bieb waar u boeken neer kunt zetten die u heeft gelezen, of een ander boek mee kunt nemen.
Geven en nemen
Hoe werkt een buurtkastje? Je kunt uit een buurtkastje gratis en anoniem pakken wat je gebruiken kunt en/of erin zetten wat je kunt missen. Op die manier gaan we verspilling tegen en worden mensen geholpen die het wat minder hebben.
Overzicht
In het overzicht hieronder vindt u alle buurtkastjes en mini-biebs in Reimerswaal. Staat uw kastje er nog niet bij? Geef dit aan ons door via het contactformulier.
Een aantal kastjes is ook te vinden op de buurtkastjeskaart.nl/
Waar staan de buurtkastjes?
-
- Rilland: De Blauwe Reiger 1 t/m 27
- Rilland: Haltestraat 35
- Yerseke: Oude Boogaert 69 (kinderboeken)
- Yerseke: Kon. Julianastraat 9
-
- Hansweert: links van de Spar, Leklaan 2-4
- Krabbendijke: Ter Weel Krabbendijke, Willem Kosterlaan 1
- Krabbendijke: pad tussen Molster en Rosierlaan
- Kruiningen: Ter Weel Kruiningen, Langeviele 47
- Rilland: Ter Weel Rilland, Vliedbergstraat 6 - 8 - 10
- Yerseke: Ter Weel Yerseke, Moerplein 73
Kringloop en tweedehands
Het hergebruik van meubels, voorwerpen en kleding is duurzaam en vaak ook voordelig. In onze gemeente zijn de volgende kringloopwinkels:
- Krabbendijke: Izabella, Noordweg 8e en De Ark, Oostweg 70
- Yerseke: Mok-ok-eh, Wijngaardstraat 1
Daarnaast worden er diverse markten voor tweedehands kleding georganiseerd. De Gereformeerde Gemeente organiseert bijvoorbeeld twee keer per jaar een Kledingbeurs in Krabbendijke. Ook de Kinderkledingbeurs in Rilland wordt twee keer per jaar gehouden.
Repair café
Een repair café is vaak een werkplaats waar een team van vrijwilligers probeert kapotte spullen van inwoners te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan koffiezetapparaten, lampen, serviesgoed, smartphones, stofzuigers en kleding. De reparaties zijn meestal kosteloos, maar eventuele vervangende onderdelen dienen door de eigenaren zelf te worden betaald. Door spullen te repareren wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van de hoeveelheid afval.
We gooien met z’n allen veel te veel weg. Vaak ook spullen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Door de spullen op te knappen hoeven er minder nieuwe producten te worden gemaakt. Dat scheelt weer grondstoffen, energieverbruik en CO2-uitstoot.
Repair café Kruiningen
Iedere laatste woensdag van de maand van 10.30 uur tot 11.30 uur.
Locatie: Dorpshuis
Repair café Krabbendijke
Dit repair café in de Meiboom is iedere tweede donderdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur geopend.
Zij zoeken nog handige vrijwilligers die willen helpen 1 of 2 keer in de maand.
Aanmelden kan via: Vanzwedenavz@gmail.com of bel 0610895330
In de omgeving
Ook zijn er repair cafe’s in Kapelle, Goes en Tholen.
Kent u een nieuw repair café in Reimerswaal? Laat het ons weten via het contactformulier.
Voedselverspilling
Wist u dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit opeten? Dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. In de Verspillingsvrije Week van 2024 die liep van 9 tot en met 15 september zijn we de uitdaging aangegaan om een week lang geen eten weg te gooien.
Wist u dat we in de gemeente Reimerswaal 14.566 kilo eten kunnen besparen als we een week lang niets verspillen? Dat zijn 29.133 maaltijden en maar liefst €60.153. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamer, verantwoord voedselsysteem met minder voedselverspilling. Onze tips om verspilling tegen te gaan:
Kopen
- Check uw voorraad voordat u naar de winkel gaat. Zo voorkomt u dat u producten dubbel in huis haalt.
- Het scheelt tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te maken! U koopt minder dingen die u niet nodig heeft en gaat makkelijker door de winkel heen.
- Door vooruit te plannen hoeft u minder vaak boodschappen te doen.
- Extra hulp nodig? Mila de Verspillingsvrije coach | Milieu Centraal staat klaar om u te helpen.
Koken
- Kook precies genoeg. Gebruik voor het afwegen van ingrediënten een weegschaal of maatbeker. Voor pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje een handig hulpmiddel.
- Iets lekkers maken met uw restjes wordt makkelijker met een recept. Bekijk de receptenapp van het voedingscentrum wat u met uw restjes kunt doen. Receptenapp Slim Koken | Voedingscentrum
Bewaren
- Kijk, ruik, proef. Heeft u nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is.
- Opeten of invriezen voor of op de TGT-datum. Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Gebruik of vries het in vóór of op deze datum.
- Vergeet uw restjes niet; bewaar alle restjes en producten die snel op moeten op een vaste plek in uw koelkast. Bijvoorbeeld op ooghoogte. Zo vergeet u ze niet. De beste bewaartips | Voedingscentrum (koelkast indeling)
- Weet u niet hoelang u een geopend product kunt bewaren? Of wat de beste bewaarplek is voor uw eten en drinken? Vul uw product in en de bewaarwijzer geeft u het antwoord. Eten bewaren | Voedingscentrum (bewaarwijzer)
Kijk voor meer tips hoe u verspilling kunt voorkomen op www.verspillingsvrijeweek.nl
Kleurwedstrijd
In de Verspillingsvrije Week van 2024 die liep van 9 tot en met 15 september hebben we een kleurwedstrijd georganiseerd. Bekijk de ingeleverde kleurplaten hier.
Buurtkastjes
Heeft u houdbare voeding over, bijvoorbeeld uit een cadeaupakket? Dan kunt u dit in een buurtkastje zetten.
Meer over buurtkastjes leest u hier.
Neem uw eigen verpakking mee
Sommige winkels bieden de mogelijkheid om uw eigen bakje of tas te gebruiken bij het doen van de boodschappen. Dan zijn er minder wegwerpverpakkingen nodig.
De winkels waar dit kan, zijn onder andere te herkennen aan de sticker met daarop 'Neem gerust je eigen verpakking mee'. Deze locaties staan ook op deze website.
Sticker aanvragen voor ondernemers
Bent u winkelier en wilt u meewerken aan het verminderen van verpakkingsafval? Kunnen klanten met hun eigen bakje of zakje boodschappen bij u komen doen? Bestel dan de gratis sticker en plak ‘m op uw winkelraam. U kunt deze bestellen via: afval@reimerswaal.nl Zorg dat uw winkel te vinden is en voeg 'm zelf toe aan het overzicht van deelnemende winkels via de website van Zero Waste Nederland.
Wasbare luiers
300 kilo luierafval per jaar
Een kind in de luiers zorgt voor zo’n 300 kilo luierafval per jaar. Per maand is dat ongeveer 25 kilo. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Ook als je de productie en het wassen meetelt. Daarnaast besparen ouders/verzorgers met wasbare luiers over de hele luierperiode van een kind gemiddeld 500 euro in vergelijking met wegwerpluiers. Veel mensen denken bij wasbare luiers aan de hydrofiele doeken van vroeger, maar tegenwoordig zijn er mooie wasbare luiers met bijvoorbeeld klittenband.
(Bron: website Milieu Centraal)
Consulent
Bent u benieuwd naar het gebruik van wasbare luiers? Heeft u hier vragen over? Via www.nappys.nl kunt u een wasbareluierconsulent bij u in de buurt vinden.
Wasbare luiers uitproberen?
In Reimerswaal organiseren we proefperiodes waarin deelnemers de kans krijgen om uit te proberen of het gebruik van wasbare luiers iets voor hun gezin is. Het luierpakket bevat een set luiers inclusief handige accessoires om één volledige dag wasbare luiers te gebruiken. De specialisten van de Branchevereniging Wasbare Luiers begeleiden de deelnemers.
De eerstvolgende proef is in 2025. Aanmelden of meer info over de proef? Neem dan contact op via het volgende formulier: Aanmelden proef wasbare luiers
Meer info: Branchevereniging Wasbare Luiers
Deel tips
Heeft u ook een goede tip om bij te dragen aan een afvalvrije maatschappij? Deel ‘m met ons via het contactformulier.