Coalitieakkoord 2022 - 2026
Algemeen
Het coalitieakkoord tussen SGP en Leefbaar Reimerswaal voor de raadsperiode 2022 - 2026 heeft als titel 'Samen verder bouwen'.
Inleiding
In Reimerswaal is het aantrekkelijk wonen, werken en recreëren. De gemeente is uniek gelegen tussen twee Scheldes, er is ruimte en rust, inwoners leven op een goede manier samen, er is volop ondernemerschap en het voorzieningenniveau is hoog. Elke kern voegt met zijn eigen karakter iets toe aan het geheel van de gemeente. Kenmerkend voor Reimerswaal is ook dat er sprake is van zondagsrust, die we zoveel mogelijk willen handhaven.
Als coalitie van SGP en Leefbaar Reimerswaal zijn we trots dat we mogen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Reimerswaal. We kiezen ervoor onze plannen voor de komende periode vast te leggen in een akkoord op hoofdlijnen, maar stellen onszelf wel concrete doelen. Zo is voor iedereen duidelijk wat we willen bereiken en waar we op aan te spreken zijn. We hebben de doelen aan het eind van het document geordend per kern. Inwoners en ondernemers uit de directe omgeving van een project worden op verschillende manieren betrokken bij de uitwerking ervan. Het hoofdlijnenakkoord wordt in de komende maanden vertaald naar de begroting 2023 en uitgewerkt in een uitvoeringsplan voor het college.
Veel visies en kaders voor ontwikkelingen in onze gemeente zijn al vastgesteld. We vervolgen de ingezette koers en gaan plannen voortvarend uitvoeren. Een consistente lijn dus. Tegelijk zijn er ook veel onzekerheden, zoals de oorlog in Oekraïne en de impact daarvan op onze economie. Veranderingen in rijksuitgaven, stijgende prijzen, tekorten op de arbeidsmarkt of geheel onvoorziene omstandigheden, kunnen grote gevolgen hebben voor onze plannen. Dat vraagt om flexibiliteit. We zullen het coalitieakkoord in ieder geval halverwege deze periode evalueren en zo nodig bijstellen.
Gedurende de formatie is er ook geluisterd naar wat belangrijk is voor de fracties die niet in de coalitie deelnemen. Zij vertegenwoordigen immers ook een groot deel van de bevolking. De samenwerking in de raad en het college en tussen gemeente en inwoners is voor ons essentieel. We realiseren onze ambities niet alleen. Alleen samen kunnen we verder bouwen aan onze mooie gemeente Reimerswaal.
1. Voldoende woningen
We gunnen al onze inwoners een fijn huis, dat past bij hun levensfase. Net als elders in het land is de woningmarkt in Reimerswaal echter krap. We zien het zorgen voor versnelde woningbouw als een van de belangrijkste taken voor de komende periode.
Aan het eind van deze periode willen we er ca. 300 nieuwe woningen bij hebben. Daarvoor bouwen we lege panden om tot woningen, we trekken lopende projecten van marktpartijen vlot en ontwikkelen nieuwe woningbouwlocaties. Ook treffen we voorbereidingen voor woningbouw in de volgende periode, conform het Actieplan woningbouw 2022-2030 dat door de raad is vastgesteld. We gaan voor permanente oplossingen en voor maatwerk per kern. Een rode draad in onze aanpak is het bevorderen van de doorstroming. Reimerswaal is vooral gebaat bij meer woningen die (ook) geschikt zijn voor senioren, aangevuld met ruime gezinswoningen. Eén verhuizing naar een seniorenwoning of een grote gezinswoning kan het doorstromen van meerdere huishoudens in gang zetten. Op die manier komen goedkopere woningen beschikbaar voor starters. Om jonge mensen binnen onze gemeente te houden, faciliteren we daarnaast enkele kleinschalige projecten met tiny houses of flexwoningen en goedkopere appartementen. Ook brengen we de voorwaarden en de maximale lening van de starterslening in lijn met de woningmarkt. We komen met een voorstel hiervoor terug in de raad. We proberen waar mogelijk de regeldruk te verlagen en lange doorlooptijden te voorkomen. Met Beveland Wonen gaan we in gesprek over het uitbreiden van het aantal sociale huurwoningen.
Voor het eind van 2022 scherpen we het beleid voor de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten aan en passen we de verordening aan. Arbeidsmigranten zijn onmisbaar voor lokale ondernemers en moeten een goede plek hebben. Daarbij willen we onze kernen ontlasten. Het opkopen van panden in de centra om deze op te delen in zo veel mogelijk appartementen, gaan we tegen. We gaan aan de slag met de mogelijkheden die de Wet opkoopbescherming en een zelfbewoningsplicht ons daarbij bieden. De cirkel van 250 meter waarbinnen één woning in aanmerking komt voor een logiesvergunning, breiden we uit naar 500 meter. Ook intensiveren we per direct de handhaving van wetten en beleidsregels. Arbeidsmigranten moeten zo veel mogelijk gehuisvest worden bij de agrarische bedrijven. Als er behoefte is, zullen we ruimte bieden aan een grootschaliger, centrale huisvesting aan de westkant van Reimerswaal, met als voorwaarde dat het aantal woonlocaties voor arbeidsmigranten in de kernen tegelijk afneemt.
We voeren actief beleid om woonoverlast tegen te gaan en daarmee de leefbaarheid in de wijken te vergroten.
2. Toekomstbestendige voorzieningen
Goede voorzieningen zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de kernen. Ze dragen bij aan de binding van onze inwoners aan hun dorp en aan elkaar. We zijn blij met de voorzieningen die we hebben en willen deze behouden en toekomstbestendig maken.
We zetten ons in voor de instandhouding in elke kern van een dorpshuis voor de maatschappelijke taken. Door de combinatie met andere functies houden we deze voorziening betaalbaar. De dorpshuisfunctie in het multifunctioneel centrum Te Haere in Yerseke gaan we versterken, vanuit de middelen van de verkoop van De Zaete.
We investeren in kwalitatieve en functionele onderwijshuisvesting. De schoolgebouwen in onze gemeente hebben een hoge gemiddelde leeftijd. Samen met de schoolbesturen zorgen we voor aanpassing, vernieuwing en adequate inzet van de gebouwen, op basis van het integrale huisvestingsplan.
We streven naar een betaalbare, duurzame bibliotheekvoorziening in elke kern.
Voor het openbaar vervoer vanaf 2025 heeft de provincie samen met de Zeeuwse gemeenten de Regionale Mobiliteitsstrategie opgesteld. Bij de uitwerking daarvan maken we ons sterk voor behoud en zo mogelijk verbetering van de bestaande bus- en treinverbindingen.
We faciliteren huisartsen, tandartsen en andere zorgverleners, denken met hen mee en vervullen wanneer daar aanleiding en ruimte voor is een sturende rol.
Van groot belang voor de kernen zijn de supermarkten. Twee supermarkten hebben aangegeven dat ze uit de centra willen vertrekken en zich willen vestigen aan de rand van de dorpen, waar ze kunnen uitbreiden en een betere verkeersafwikkeling mogelijk is. Om kwalitatieve supermarkten te behouden voor de dorpen, willen we tegemoetkomen aan hun wens en hen op een goede manier faciliteren. Daar waar supermarkten en andere winkels dreigen te verdwijnen of verdwijnen uit de centra, spannen we ons ervoor in dat er op openvallende locaties nieuwe winkelvoorzieningen terugkomen.
We zorgen voor meer groen in de kernen. Dat draagt bij aan de uitstraling van de kernen en het welbevinden van de inwoners. Door onnodige bestrating te vervangen door plantsoenen of doorgroeitegels, verminderen we bovendien de kans op wateroverlast bij regenbuien.
We stimuleren het samen spelen en bewegen door naar behoefte de speelvoorzieningen in de kernen uit te breiden.
We continueren het beleid ten aanzien van de zondagopenstelling van winkels en accommodaties.
3. Actieve verenigingen en instellingen
Reimerswaal telt een groot aantal sportverenigingen. Daar kijken we positief naar: samen sporten en bewegen verbroedert en draagt bij aan de gezondheid en vitaliteit in onze gemeente. We zorgen dat sportverenigingen beschikken over goede accommodaties. Daarbij letten we op de kosten en streven we naar multifunctioneel gebruik. We doen waar mogelijk ook een beroep op de inzet van leden zelf.
Een deel van onze verenigingen floreert, maar er zijn er ook die het moeilijk hebben. Mensen hebben andere tijdsbesteding gevonden tijdens de coronacrisis, vrijwilligers zijn gestopt of het sportaanbod sluit niet meer goed aan bij de behoeften. In Hansweert wordt daarom een pilot Vitale Kern gedaan. Daarin zoeken verenigingen, commerciële sportaanbieders, scholen en zorg en welzijn samen naar manieren om verenigingen te versterken, de bezetting van accommodaties te verbeteren en de gezondheid van inwoners te bevorderen. Met de lessen uit deze pilot kunnen we ook andere besturen begeleiden bij het nadenken over de vereniging van de toekomst.
We zien dat de eisen aan verenigingsbesturen en vrijwilligers zwaarder worden. Als gemeente organiseren we al informatiebijeenkomsten en cursussen voor hen. Hieraan willen we meer bekendheid geven, zowel bij sportverenigingen als andere verenigingen, gesubsidieerd en ongesubsidieerd.
We continueren de subsidies aan verenigingen en instellingen. De subsidie van Podium Reimerswaal wordt afgebouwd.
4. Een bloeiende economie
Reimerswaal heeft een gezonde economie dankzij haar sterke aanwezigheid in de teelt en verwerking van aardappelen, uien, groenten en fruit. Daarnaast bevindt zich in onze gemeente het grootste schaal- en schelpdierencluster van Nederland. Vanuit Reimerswaal vinden miljoenen tonnen voedingsmiddelen hun weg naar de rest van de wereld. Dat betekent dat er ook veel werk is in de distributie en opslag van allerlei foodproducten. Het behoud van hun positie vraagt van de bedrijven om voortdurende kennisontwikkeling en innovatie. Als gemeente treden we ondernemers positief tegemoet, zijn we alert op ontwikkelingen, proberen we belemmeringen weg te nemen en behartigen we de belangen van de sectoren in onze netwerken. In het belang van de landbouwsector zetten we ons in voor een goede zoetwatervoorziening.
Voor de toekomst van bedrijven en het behoud van werkgelegenheid is het belangrijk dat ondernemers kunnen uitbreiden. Ook moeten nieuwe bedrijven die passen bij het karakter en de schaal van onze gemeente zich kunnen vestingen. Onze bedrijventerreinen zijn echter vol. We gaan daarom nieuwe bedrijfsgrond uitgeven op de bedrijventerreinen Olzendepolder in Yerseke, Nishoek in Kruiningen en De Poort in Rilland. We benutten de mogelijkheden voor een bedrijventerrein in de oksel van de voormalige kanaalarm in Hansweert en ronden het bedrijventerrein aan de Zuidweg in Krabbendijke af. Waar nodig spannen we ons in voor een goede ontsluiting van de terreinen. We zien op dit moment geen ruimte voor geheel nieuwe bedrijfsterreinen.
We gaan in gesprek met bedrijven over het tegengaan van verpaupering van bedrijventerreinen en voeren actief beleid voor inbedding van bedrijven in het landschap. Ook stimuleren we toepassing van duurzaamheidsmaatregelen bij nieuwe en bestaande bedrijfspanden.
We hebben aandacht voor ZZP’ers en kleine of startende bedrijven. Ook zij leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving. We komen tegemoet aan de behoefte aan huisvesting / bedrijfsverzamelgebouwen voor deze doelgroep. We zien hiervoor kansen op de Kanaalweg in Hansweert en op de Zuidweg in Krabbendijke. Ook onderzoeken we de mogelijkheden in Waarde.
5. Een sociaal en veilig Reimerswaal
De sociale betrokkenheid in onze gemeente is groot. Veel inwoners zijn aangesloten bij een kerkelijke gemeente. Ook is er een groot aantal sport- of andere verenigingen. Inwoners ontmoeten elkaar en zien naar elkaar om. Veel vrijwilligers geven belangeloos hulp aan kwetsbare naasten. Dat willen we stimuleren en steunen. Ook blijven we mantelzorgers waarderen en ondersteunen. Daarnaast is passend werk van groot belang voor het welzijn van inwoners en hun participatie in de maatschappij.
Er zijn ook inwoners die niet vanzelf meekomen in de samenleving. Zij krijgen gepaste ondersteuning. We voeren een ruimhartig minimabeleid. In het bijzonder hebben we aandacht voor ouderen die in eenzaamheid dreigen te komen.
We voeren een gezond financieel beleid op de wmo en jeugdzorg, zodat we ook in de toekomst zorg kunnen geven. In Reimerswaal mag niemand buiten de boot vallen. Wie zorg nodig heeft, krijgt zorg. We kijken wel goed wat noodzakelijke zorg is en wat men van de gemeente mag verwachten. Bij het contracteren van zorgaanbieders zorgen we dat er keuze beschikbaar blijft voor hulp die past bij de identiteit van de hulpvrager.
We gaan met een ambulant team (o.a. maatschappelijk werk, sociale zaken, wijkagent) integraal aan de slag met maatschappelijke en psychosociale problematiek.
Ook in Reimerswaal hebben we te maken met jongerenproblematiek als gebruik van drank, drugs en lachgas. Een van de maatregelen uit de afgelopen periode is dat jeugd- en jongerenwerkers veel meer een functie hebben gekregen in het straatwerk in plaats van alleen in de vrijetijdsbesteding. We zijn tevreden over hun werk en zetten deze ontwikkeling voort.
We gaan in een projectmatige aanpak werken aan verkeersgedrag en verkeersveiligheid.
Gezien ons vele buitengebied blijven we daarnaast investeren in de aanpak van ondermijning.
We zullen jaarlijks een thema-avond over veiligheid organiseren in de raad, waarin jeugd- en jongerenwerkers en veiligheidsfunctionarissen rapporteren over hun werk en over de problematiek in Reimerswaal.
Om de prioriteiten in de handhaving te bepalen, stellen we een handhavingsdocument op met kaders, ter vaststelling door de raad.
6. Recreatie en toerisme passend bij onze aard en schaal
Het toerisme in Reimerswaal is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Vooral Yerseke trekt als hart van de schaal- en schelpdierensector in Zeeland een groot aantal dagjesmensen aan. We laten het toerisme in deze plaats niet grootschalig worden, maar zien wel mogelijkheden voor versterking van de toeristische belevingswaarde en voor gecontroleerde groei. Samen met ondernemers zoeken we naar oplossingen voor infrastructuur en parkeren. We zoeken een goede balans tussen het toerisme op de hotspots en de belangen van de ondernemers die er sinds jaar en dag hun brood verdienen.
We staan positief tegenover kleinschalige recreatiemogelijkheden in de rest van de gemeente, zoals een theetuin, beperkte horecafaciliteiten bij de strandjes en uitbreiding van camperplaatsen. We zorgen voor onderhoud van onze wandel- en fietspaden en breiden de netwerken waar gewenst uit.
We halen niet actief grote evenementen naar de gemeente. Wanneer organisatoren zichzelf aandienen, kijken we kritisch naar de inhoud en schaal van het evenement.
Een groot deel van onze inwoners hecht eraan dat de zondag een rustdag is. Een ander deel heeft behoefte aan recreatiemogelijkheden en ontspanning. Het evenwicht dat hierin in het verleden is ontstaan, willen we handhaven. We continueren daarom het bestaande beleid ten aanzien van evenementen op zondag. Bij de groei van toerisme letten we erop dat de tegenstellingen op zondag tussen dorp en toeristische omgeving niet groter worden.
7. Rentmeesterschap over onze omgeving
We voelen ons verantwoordelijk voor onze omgeving en willen deze op een goede manier overdragen aan de generatie na ons. Daarom gaan we vervolgstappen zetten richting de klimaatdoelen. We doen dat nuchter en realistisch, zonder onze inwoners op hoge kosten te jagen.
De gemeente Reimerswaal wil grootschalige opwekking van duurzame energie clusteren in het gebied aan de oostkant van Rilland. Het voornemen is hier ook andere grote opgaven rond klimaat en de kwaliteit van onze leefomgeving aan te koppelen, zoals verduurzaming van landbouw, vasthouden van zoet water, versterken van biodiversiteit en verbeteren van recreatiemogelijkheden. Samen met partners en inwoners is de ontwerp structuurvisie De Groene Kamers van Rilland opgesteld. Deze is het uitgangspunt voor de komende ontwikkelingen.
Bij de inrichting van landschappen werken we goed samen met agrarische bedrijven.
In de komende periode gaan we daarnaast meer aandacht geven aan de energietransitie ´achter de voordeur´. We geven zelf het goede voorbeeld door gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. Dat doen we op logische momenten, zoals bij nieuwbouw, renovatie of vervanging van cv-installaties. Ook gaan we inwoners helpen om hun woningen energievriendelijker te maken, door het geven van advies over mogelijkheden en subsidies. Hiervoor stellen we een lokaal energieloket in of zetten we energieambassadeurs of -coaches in. Ook stellen we in overleg met partners als de woningbouwcorporatie beleid op voor oplossingen voor eigenaren van elektrische auto’s die geen eigen laadpaal of vaste parkeerplek hebben.
We bevorderen het scheiden van afval door invoering van het diftar-systeem. Inwoners betalen voor het aantal keren dat ze de restafvalcontainer voor leging aanbieden.
8. Een betrokken overheid
We willen dat Reimerswaal in deze raadsperiode een zelfstandige gemeente blijft. Tegelijk weten we ons steeds meer verbonden met aanpalende gemeenten en regio’s om ons heen.
Onze ambities gaan we waarmaken samen met onze inwoners en ondernemers. Dat vraagt om een betrokken manier van besturen. Raad, college en organisatie gaan dichter bij de bevolking staan, zodat we goed weten wat er speelt. We zijn toegankelijk en stellen ons coöperatief op. We proberen helder te communiceren en geven ruimte voor inspraak. Per project kijken we welke vorm van participatie van de omgeving daar het best bij past. Daarbij zijn we duidelijk over onze verwachtingen en kaders. Ook luisteren we goed naar de dorpsraden en de adviesraden in onze gemeente, zoals de seniorenraad en wmo-raad.
Binnen de raad en in het college gaan we open met elkaar om en spreken we elkaar aan. We blijven investeren in goede relaties tussen gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie.
Bij zaken die zich daarvoor lenen, gaan we in het college en in de uitvoeringsorganisatie meer projectmatig werken. Dat wordt ook zichtbaar in de portefeuilleverdeling van de wethouders en in een regelmatige verantwoording over de stand van de projecten aan de raad.
We stellen een rekenkamerfunctie in en laten minimaal twee onderzoeken per jaar doen naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van ons beleid. Dat helpt ons om onszelf een spiegel voor te houden, ons werk te verbeteren en goede publieke verantwoording af te leggen. In 2022 gaan we met de raad in gesprek over de invulling van de rekenkamerfunctie.
Om onze bestuurlijke ambitie te kunnen realiseren, moet de organisatie voldoende slagkracht hebben. Daarvoor is het nodig te blijven investeren in aantrekkelijk werkgeverschap.
We bevorderen een hoge kwaliteit van de dienstverlening aan onze inwoners
Al onze werknemers en inwoners mogen rekenen op gelijke behandeling, ongeacht hun achtergrond en maatschappelijke status. We gaan respectvol om met diversiteit. Ook verschillen tussen man en vrouw mogen er zijn. We gaan niet mee in de trend om alle inwoners genderneutraal te benaderen.
We voeren een gezond financieel beleid. Lokale belastingen worden verhoogd met maximaal de inflatiecorrectie.
9. Doelen per kern
Hansweert
- We realiseren ca. 15 nieuwe woningen/appartementen (Tramper).
- We benutten de mogelijkheden voor een bedrijventerrein in de oksel van de voormalige kanaalarm in Hansweert en bezien de kansen op dit terrein voor huisvesting van kleine ondernemers/een bedrijfsverzamelgebouw.
- We combineren het project dijkversterking Hansweert met het opknappen van het oude sluizencomplex, verbetering van het landschap, een paviljoen en uitbreiding en modernisering van de camperplaatsen.
- We staan positief in de ontwikkeling van het terrein van de voormalige kinderboerderij.
Krabbendijke
- We verplaatsen de sportvelden naar de westrand van Krabbendijke. Het nieuwe sportcomplex is zomer 2025 gereed.
- We realiseren ca. 70 nieuwe woningen/appartementen, waaronder 20 seniorenappartementen (voormalig Gasfabriekterrein, Rozeboom, voormalig veilingterrein/sportvelden).
- In het parkachtig gebied dat voorzien is op het voormalige veilingterrein zorgen we voor goede speelvoorzieningen.
- We laten een pumptrack aanleggen op een daarvoor geschikte plek.
- Jumbo wil zich vestigen op het voormalige veilingterrein. We steunen deze wens, omdat een kwalitatieve supermarkt belangrijk is voor Krabbendijke.
- Op het vrijkomende terrein aan de Dorpsstraat wil Jumbo appartementen bouwen. We geven Jumbo een inspanningsverplichting om de begane grond een commerciële invulling te geven, ter wille van de levendigheid van het centrum
- We ronden het bedrijventerrein Zuidweg af en bezien de mogelijkheden op dit terrein voor huisvesting van kleine ondernemers/een bedrijfsverzamelgebouw.
- Uiterlijk 2023 pakken we het kruispunt Oude Rijksweg - J.W. Frisostraat - Zuidweg in Krabbendijke aan, om de verkeersveiligheid te vergroten.
- We doen ons best voor een beperkt aantal camperplaatsen bij Krabbendijke en geven ruimte voor een seizoensgebonden horecafaciliteit bij het strandje.
Kruiningen
- We realiseren ca. 35 nieuwe woningen/appartementen (Kruse Veer, gebied Zandweg - Van Leeuwenhoeklaan - Eendepoelweg).
- We breiden bedrijventerrein De Nishoek uit.
- We leggen een grote natuurspeeltuin aan bij Den Inkel. Daarbij hebben we oog voor de sociale veiligheid ter plekke en de verkeersveiligheid op de weg ernaartoe.
- We zetten in op station Kruiningen-Yerseke als mobiliteitshub, met behoud van de dienstregeling van de NS en aansluiting op andere vormen van openbaar vervoer.
Oostdijk
- We realiseren ca. 10 nieuwe woningen/appartementen (inbreiding en Rabeelshoek).
- We zorgen voor meer speelvoorzieningen.
- We doen onderzoek naar uitbreiding van parkeerruimte voor het dorpshuis.
Rilland-Bath
- We realiseren ca. 25 nieuwe woningen/appartementen (Bathsewegkerk en Werfkampen).
- We breiden bedrijventerrein De Poort uit.
- We werken verder aan de Groene Kamers van Rilland.
- We geven steun aan de ideeën van de werkgroep Bath, zoals bijvoorbeeld een wandelpad ‘de 8 van Bath’.
Waarde
- We realiseren ca. 20 nieuwe woningen/appartementen (Annahof en Dorpszicht).
- Samen met het waterschap en de dorpsraad geven we een opknapbeurt aan het haventje.
- We zetten ons in voor behoud van de buurtbus.
- In 2024 vindt nieuwbouw plaats van basisschool D’n Akker.
- We zetten ons in voor het plaatsen van een telefoonmast voor een betere mobiele bereikbaarheid.
- We bezien de mogelijkheden voor huisvesting van kleine ondernemers/een bedrijfsverzamelgebouw.
Yerseke
- We realiseren ca. 100 extra woningen/appartementen (Steehof, Molenpolder, Vredelust, locatie Ger. Gem. kerk en eventueel Grintweg of Deurloohoek).
- We werken mee aan uitplaatsing van de supermarkt naar de Molenpolder en gaan de vrijkomende locatie in het centrum herinrichten met woningen en parkeergelegenheid.
- Bedrijventerrein Olzendepolder wordt uitgebreid.
- We steunen de provincie bij het realiseren van een haalbare ontsluiting van de Olzendepolder. Daarbij geven we speciale aandacht aan de fietsveiligheid.
- We verbeteren de havenfaciliteiten.
- We versterken de recreatieve belevingswaarde van Yerseke op een manier die past bij de aard en schaal van het dorp.
- We willen het veenweidegebied Yerseke Moer beschermen door gemotoriseerd verkeer te verbieden, met uitzondering van bestemmingsverkeer. We gaan dit overleggen met gebiedsbeheerder Het Zeeuws Landschap en met de beheerder van de weg.