Groente-, Fruit- en Tuinafval en Etensresten

GFT en Etensresten

In de grijze container met groene kleurclip in de deksel gooit u Groente-, fruit- en tuinafval en Etensresten. GFT en Etensresten bestaat onder meer uit keukenafval, zoals etensresten en schillen en uit klein tuinafval, zoals gemaaid gras, bladeren en geknipt snoeihout. 

GFT en Etensresten is organisch afval dat de basis vormt voor compost. Composteren is een natuurlijk proces. Bacteriën en schimmels zetten het organische materiaal om in compost. Compost bevat belangrijke voedingsstoffen en verbetert de structuur van de bodem. Op deze manier wordt het water beter vastgehouden en kan zuurstof in de bodem dringen. Planten kunnen hierdoor beter groeien. Schone compost krijgen we alleen wanneer er geen andere stoffen in het Gft en Etensresten terecht komen. Het is ook mogelijk om zelf te composteren met behulp van een compostvat. Het is niet moeilijk en bovendien spaart u de natuur en helpt u de planten in uw tuin.

In Reimerswaal verdwijnt er nog zo’n 30 kilo GFT en Etensresten per persoon per jaar in de restafvalcontainer. En ook in de GFT en Etensresten-container zit verkeerd afval. Dit is zonde, want GFT en Etensresten zijn goed te composteren als het maar niet vervuild is. Vervuiling ontstaat door afval dat in een andere container hoort, bijvoorbeeld plastic verpakkingen, textiel of glas. Bij vervuiling moet het GFT en Etensresten verbrand worden, wat slecht is voor het milieu en bovendien duurder dan composteren.

Inzameling binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom wordt GFT en Etensresten één keer in de twee weken opgehaald. Kijk op de afvalkalender op welke dagen dat is. 

De afvalkalender is te vinden via website van de Zeeuwse Reinigingsdienst of via de ZRD-app.

Inzameling buitengebied

GFT en Etensresten wordt in het buitengebied op dezelfde dag als het restafval opgehaald. De containers worden geleegd in twee aparte delen van de vrachtwagen. Het lijkt misschien alsof het afval bij elkaar gaat op één hoop, maar dat is niet zo! 

Wat gebeurt er met uw gft?

Gevolgen bij verkeerd gebruik GFT en Etensresten-container

Als bij het ophalen van het GFT en Etensresten verkeerd afval wordt gevonden, wordt de container niet geleegd. Het verkeerde afval moet eerst worden verwijderd. Dit betekent dat de container pas bij de eerstvolgende inzameldag weer wordt geleegd. Bij een volgende constatering loopt u het risico op een boete van € 95,00 per overtreding.

Bekijk de lijsten hieronder om te zien wat er wel en niet in de GFT en Etensresten-container mag. 

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Wel/niet bij het GFT en Etensresten

Waarom goed afvalscheiden zo belangrijk is.

Voor het maken van compost van hoge kwaliteit is het belangrijk dat het GFT en Etensresten zorgvuldig wordt gescheiden, zodat er geen materialen in zitten die niet in het GFT en Etensresten of de compost thuishoren. Alleen van schoon GFT en Etensresten kan schone kwaliteitscompost worden gemaakt. Om alle partijen hiervan bewust te maken, maakte de Vereniging Afvalbedrijven samen met haar composteerleden een promotiefilm.

Het belang van schoon GFT afval

Composteerbare zakjes voor een keukenbakje

Zakjes voor in een 5 liter keukenbakje zijn online te vinden bij diverse aanbieders. En in winkelwarenhuizen. Belangrijk is dat het product voorzien is van het kiemplantlogo.
U kunt ook overwegen om geen zakjes te gebruiken. Aan het eind van iedere dag leegt u het bakje in de grote gft-container. In dat geval is het een kwestie van het bakje omspoelen en het is weer klaar voor gebruik.