Vuurwerkoverlast
Algemeen
Vuurwerk afsteken is toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Buiten deze tijden is dus verboden. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regels. Daarom kan het gebeuren dat u overlast van vuurwerk ervaart. U kunt dit melden bij de gemeente, maar ook bij de politie.
Melden bij de gemeente
U kunt vuurwerkoverlast online melden via www.fixi.nl of de Fixi meldingsapp. Meldingen worden tijdens kantooruren uitgelezen. De overlast is dan vaak al enige tijd geleden en de veroorzaker al verdwenen. U kunt ook telefonisch melding doen via 0113 - 395 000. Wij vragen de melder zoveel mogelijk concrete informatie te geven: locatie, tijdstip, wie, hoeveel personen, signalement enz
Melden bij de politie
Bel bij een (levens)gevaarlijke situatie met het noodnummer 112. Is de situatie niet gevaarlijk, maar nu aan de gang en u heeft zicht (gehad) op de veroorzakers? Meld de overlast dan bij politie via 0900 - 8844. De politie is 24 uur per dag bereikbaar.
Handel en opslag illegaal vuurwerk
De handel, transport en opslag van illegaal vuurwerk levert levensgevaarlijke situaties op. Vaak ligt het opgeslagen in woningen, garages en loodsen, waarbij omwonenden het risico lopen van ernstig ontploffingsgevaar. Heeft u informatie over handel, transport of opslag van illegaal vuurwerk? Meld dit bij de politie via 0900 - 8844.
Aarzelt u om te melden? Meld dan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Wie u bent blijft onbekend. Dankzij anonieme melders worden dagelijks zaken opgelost.
Wat gebeurt er met uw melding?
Stap 1 – melding
Iemand maakt een online melding van vuurwerkoverlast. We vragen bij de melding zoveel mogelijk concrete informatie te geven: locatie, tijdstip, wie, hoeveel personen, signalement etc.
Telefonisch melden kan ook, via 0113 - 395 000. De melding komt dan binnen bij het Klant Contact Centrum (KCC). Een medewerker van het KCC ontvangt de melding en stuurt deze door naar handhaving (boa’s).
Stap 2 – Handhaving bekijkt de melding
Handhaving bekijkt de melding en neemt in sommige gevallen contact op met de melder om meer informatie over de overlastsituatie te krijgen. Een handhaver gaat in de meeste gevallen niet direct op een melding af, omdat de veroorzaker van vuurwerkoverlast vaak al verdwenen is.
Stap 3 – Melding komt in een datasysteem
De melding komt in het datasysteem, waarin de gemeente de vuurwerkmeldingen bijhoudt.
Stap 4 – Er ontstaat een overzicht van vuurwerkmeldingen
Het datasysteem geeft een overzicht van de vuurwerkmeldingen ontvangen door de gemeente. De gebieden waar veel overlast is en ook de tijdstippen, zijn hiermee zichtbaar.
Stap 5 – Bepalen welke gebieden extra inzet nodig hebben
Met alle data kan de gemeente preventief handhaving of jongerenwerk inzetten in de gebieden waar veel vuurwerkoverlast is. Daarom is iedere melding belangrijk.
Stap 6 – Extra surveilleren
De handhavers gaan extra surveilleren bij de locaties waar veel overlast ervaren wordt.