Onkruidbestrijding en straatreiniging
Algemeen
Zwerfafval, afgevallen blad en onkruid kunnen ervoor zorgen dat het straatbeeld er rommelig uit ziet. Hieronder leest u wat de gemeente hieraan doet en wat u zelf kun doen om de dorpen er netjes uit te laten zien.
Zwerfafval
Zwerfafval op stoepen wordt regelmatig geraapt en geprikt. De veegwagen neemt het zwerfafval dat op de weg of in de goot ligt mee.
U kunt helpen het straatbeeld netjes te houden door geen rommel op straat achter te laten en andermans rommel dat in uw tuin is gewaaid, in uw restafval-container te gooien.
Herfstblad
In de herfst wordt het afgevallen blad met bladblazers op de rijbaan geblazen, waar de veegwagen het vervolgens kan opvegen. Dit doen we twee keer in het seizoen.
U kunt helpen door uw auto tijdelijk te verplaatsen, zodat de veegwagen de goot goed kan bereiken. Het is voor de regenwaterafvoer belangrijk dat de goot zo schoon mogelijk het nieuwe jaar in gaat. Hiermee verkleinen we de kans dat de regenwaterafvoer verstopt raakt.
Afgevallen blad in uw tuin kunt u zelf gebruiken, als mulchlaag tegen vorst, tegen onkruid, tegen uitdroging van uw grond en als voedsel voor uw planten en bodemleven. Overtollig blad voert u af in uw Gft-container. Wanneer het niet meer in uw gft-container past, kunt u het kosteloos bij de milieustraat inleveren. Schoon blad en tuinafval wordt gecomposteerd en blijft zo in de natuurlijke kringloop.
Onkruid
In de openbare ruimte is het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen al jaren verboden. Ook reinigingsmiddelen, zoals chloor en schoonmaakazijn, zijn schadelijk voor u, voor uw huisdieren en voor het milieu. Gebruik deze niet tegen onkruid.
Wij proberen onkruid te voorkomen door:
- overbodige verhardingen om te vormen naar groen;
- parkeerplaatsen zonder opsluitbanden uit te voeren;
- randen langs gevels en obstakels te voegen.
U kunt helpen door de ruimte tussen uw schutting en de stoep op te vullen met een voegmiddel, zoals gietbeton.
We bestrijden het onkruid door te vegen en borstelen, en te ‘koken’ met hete lucht of heet water. Dit wordt door een aannemer gepland en uitgevoerd volgens ‘beeldkwaliteit A’. Dit is de norm voor het straatbeeld. De aannemer kiest dus zelf hoe en wanneer hij het onkruid verwijdert voordat de beeldkwaliteit terugzakt naar ‘B’. In periodes waarin het onkruid hard groeit (warm en vochtig) is dat een behoorlijke uitdaging.
U kunt helpen met onkruidbeheersing door onkruid in uw tuin weg te halen vóór het zaad gaat vormen. Om schade aan heggen, tuinafscheidingen en gevels te voorkomen vragen wij u om de 20 cm openbare verharding langs uw erfgrens goed schoon te vegen en uw overhangende beplanting regelmatig terug te snoeien.