Veiligheid en rampen
Algemeen
Veiligheid staat bij de gemeente Reimerswaal voorop. Wij vinden het belangrijk dat elke inwoner zich veilig voelt in zijn of haar wijk, dorp en in de gemeente.
Beschrijving
Samen met andere veiligheidspartners werkt de gemeente Reimerswaal aan behoud en verbetering van alle onderdelen van veiligheid. Dit doen we door middel van een integraal veiligheidsbeleid. De gemeente zorgt voor de regie, de coördinatie en onderlinge afstemming.
Vanuit het integraal veiligheidsbeleid worden verschillende projecten uitgevoerd. Denk hierbij onder meer aan rampenbestrijding, maar ook alcohol en jeugd, zwerfafval, veiligheid op bedrijventerreinen en voorkoming van inbraak en diefstal.
Volg www.zeelandveilig.nl/meldingen, Twitter en Facebook om informatie over actuele incidenten te verkrijgen.
Risicokaart
De overheid, de provincie Zeeland en de gemeente Reimerswaal vinden het belangrijk dat u als inwoner weet welke risico's er in uw leefomgeving zijn. De rampen en zware ongevallen uit het verleden zijn hiervoor de aanleiding geweest. Daarom is er een risicokaart samengesteld. Op de kaart staan meerdere soorten risico-objecten en worden in totaal dertien soorten rampen weergegeven. De risicokaart informeert u over deze risico-objecten en de schade die ze kunnen veroorzaken.
De risicokaart wordt actueel gehouden. Op die manier geeft de kaart u een actueel beeld van belangrijke risico-objecten en risico's in uw omgeving. Daarnaast is de risicokaart bedoeld om u te laten nadenken over hoe u kunt bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in uw woon-, werk- en leefomgeving.
Voor meer informatie over de risicokaart kunt u terecht op de landelijke website www.risicokaart.nl
Goed om te weten
Ambulance, brandweer en politie
1-1-2 als elke seconde telt
In spoedeisende gevallen belt u 1-1-2. Voorbeelden hiervan zijn:
- als u slachtoffer of getuige bent van een (ernstig) misdrijf
- als er een ongeval gebeurd is waarbij direct hulp verleend moet worden
- of als zich een levensbedreigende situatie voordoet
In gevallen die minder spoedeisend zijn, of als u telefonisch aangifte wilt doen, belt u 0900 - 8844.
Veiligheidsregio Zeeland
In geval van een groot ongeval of ramp in Zeeland, komt Veiligheidsregio Zeeland in actie. Veiligheidsregio Zeeland is het orgaan voor fysieke veiligheid, rampenbestrijding en crisisbeheersing in Zeeland. De organisatie omvat de Gemeenschappelijke Meldkamer Zeeland, Brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio en de Rampenbestrijding en Crisisbeheersing.
Politie
De openingstijden zijn maandag t/m donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur. De politie heeft haar eigen website. Hier vindt u lokaal politienieuws, opsporingsberichten en andere informatie over de veiligheid in de gemeente.
Maak het inbrekers niet te makkelijk
Laat u uw huis veilig achter als u gaat genieten van een vakantie of dagje weg? Doe de check!
Sluit u alle ramen en deuren altijd af als u weggaat? Ook als u maar voor even weg bent? Goed zo! Blijf dit doen. Alleen zó is de deur echt op slot. De deur achter u in het slot trekken, is niet genoeg. Met een hard stuk plastic kan de inbreker het slot forceren en staat hij in een paar seconden binnen. Alleen als u de sleutel omdraait, is de deur echt op slot.
Heeft u overal goedgekeurde sloten op deuren, ramen, schuifpui en lichtkoepels? Super! Met deze sloten kiest een inbreker niet snel uw woning uit. Sloten die voldoen herkent u aan het SKG-logo. Laat sloten en scharnieren vervangen als ze geen keurmerk hebben. Als ze goed gemonteerd zijn, verkleinen ze de kans op inbraak.
Ziet uw woning er bewoond uit als u weg bent? Top! U maakt daarmee uw woning minder aantrekkelijk voor inbrekers. Laat een bewoonde indruk achter, bijvoorbeeld door een opengeslagen krant op tafel of kopjes op het aanrecht. Vraag de buren hun auto op uw oprit te parkeren. Een stapel post in de brievenbus is vaak ook een seintje dat er niemand thuis is. Vraag daarom iemand om de post weg te halen. Laat ’s avonds licht branden met een tijdschakelaar.
Wacht u met posten op social media tot u weer thuis bent? U snapt het! Hoe verleidelijk het ook is om uw vakantiefoto’s meteen te delen op sociale media, ook inbrekers kijken mee. Ze houden in de gaten of u weg bent, zodat ze hun slag kunnen slaan. Wilt u toch dat leuke kiekje delen? Het is beter om dit te doen als u terug bent, zo heeft u zelf ook nog napret.
Toch ingebroken? Doe altijd aangifte bij politie. De inbraak kan dan misschien opgelost worden. De kans dat u uw spullen terugziet is groter en de politie kan beter inspelen op de veiligheid in uw buurt.
Meer informatie is te lezen via www.maakhetzeniettemakkelijk.nl