Werk in uitvoering

Kolkenreiniging in de hele gemeente

Reinigingsbedrijf Nieuwco B.V. start in opdracht van de gemeente op maandag 6 januari 2025 met het reinigen van de kolken. Dat zijn de putten in de straten en stoepen waardoor het regenwater afgevoerd wordt.

Alle straat- en trottoirkolken in onze gemeente worden schoongemaakt. Er wordt in Rilland gestart. Daarna volgen de overige dorpen. Via deze link kunt u de voortgang bekijken.

Kolken vrij houden

Om het reinigingsbedrijf ruimte te geven, vragen we u om de komende 3 á 4 weken alle straat- en trottoirkolken vrij te houden.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kan er enige verkeershinder ontstaan. We vragen uw begrip hiervoor.

Vragen of opmerkingen

Voor vragen of opmerkingen over de uitvoering kunt u terecht bij de heer Mayer van de firma Nieuwco B.V., telefoonnummer 0492 792397. Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de heer Schouwenaar van de afdeling Gemeentewerken, telefoonnummer 0113 395000.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Nieuw zand voor strand Krabbendijke

Vanaf januari 2025 wordt er zand gereden naar het strand in Krabbendijke. Dit zand komt van de herinrichting van de havens in Yerseke. Het hergebruik van zand is goed voor de natuur. Het zand uit Yerseke gaat eerst door een schudzeef, zodat er ‘schoon’ zand op het strand gereden wordt. 

Door het aanbrengen van nieuw zand op het strand, kan er drijfzand ontstaan. Houd hier rekening mee als u het strand op gaat. De aannemer heeft een bord geplaatst om bezoekers te waarschuwen.

We verwachten dat de werkzaamheden in februari klaar zijn.

Woonrijp maken Steehof III in Yerseke

Update 20 september 2024

De bouwwerkzaamheden binnen de wijk Steehof III in Yerseke zijn in de afrondende fase. Wij zijn daarom voornemens om ook de openbare ruimte binnen deze wijk definitief in te gaan richten. Dit noemen wij ‘woonrijp’ maken. 

Samengevat betekent het woonrijp maken dat de bouwwegen worden omgevormd naar definitieve wegen en inrichting. De wegenstructuur wordt vormgegeven zoals weergegeven in het bestemmingsplan.

Passend bij de wijk
De openbare ruimte krijgt een nette, bij de wijk passende, uitstraling. De inrichting zal qua wegen, parkeerstroken en groen vergelijkbaar worden met de openbare ruimte in omliggende straten en eerdere fases van Steehof, bijvoorbeeld de Jan Lievenslaan. 

Ook wordt de vijver tussen de Steeweg en de Carel Fabritiuslaan uitgebreid en worden hier kleine vissteigers aangelegd. Daarnaast denken we na over een optimalisatie van de kruising Ferdinand Bollaan - Steeweg.

De direct omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd tijdens een inloopavond en per brief.

Hinder tijdens werkzaamheden
Voor het beoogde resultaat moeten er werkzaamheden uitgevoerd worden in de openbare ruimte. Het werkgebied zal tijdens de werkzaamheden in fases afgesloten worden voor doorgaand verkeer. Er zullen voorzieningen worden getroffen om de woningen te voet bereikbaar te houden.

Door de werkzaamheden kan er verkeershinder en geluidsoverlast zijn. We proberen dit zoveel mogelijk te beperken en hopen op uw begrip hiervoor.

Planning
Op 30 september 2024 wordt gestart met:

  • opbreken van bestaand straatwerk;
  • grondwerkzaamheden;
  • vergroten van de waterpartij; 
  • aanleggen van het definitieve straatwerk;
  • asfaltwerkzaamheden.

Deze werkzaamheden duren ongeveer 12 weken.

De aanplant van groen zal in de winter van 2024-2025 uitgevoerd worden. Van de uitvoerende partij ontvangen direct omwonenden een brief waarmee zij op de hoogte gesteld worden van de exacte fasering en planning. 

Het definitieve ontwerp van de nieuwe situatie kunt u hieronder downloaden of bekijken.

Werkzaamheden Burenpolderweg en parkeerterrein de Kijkuit in Yerseke

Op maandag 19 augustus 2024 start aannemersbedrijf Hoondert met de werkzaamheden aan de Burenpolderweg en het parkeerterrein de Kijkuit. Parkeerterrein de Kijkuit wordt getransformeerd naar een zogenaamde ‘onthaalkamer’. Een onthaalkamer is een parkeerterrein met extra voorzieningen zoals een toiletgebouw en parkeervakken voor bussen. Daarnaast start vanaf deze locatie een informatieve wandelroute door Yerseke via een QR-code. 

De werkzaamheden worden in twee fases uitgevoerd:

Fase 1: transformeren parkeerterrein Kijkuit tot onthaalkamer Yerseke

  • De uitvoering van de werkzaamheden starten 19 augustus en duren tot eind december 2024. 
     

Fase 2: Aanleggen ondergrond nieuwe Burenpolderweg

  • Verleggen kabels en leidingen, start na stormseizoen 1 april 2025
  • Aanbrengen funderingweg, mei-juni 2025
  • Aanbrengen rijbaan en aanpassen kruising Ankerweg-Burenpolderweg 


Wat merkt u van de werkzaamheden?
Tijdens de werkzaamheden, augustus 2024 tot en met september 2025, is de Burenpolderweg afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting geldt vanaf de Ankerweg tot de ingang van het parkeerterrein de Kijkuit. De omleidingsroute is aangegeven via gele borden.

Veerweg Hansweert

De huidige hoofdriolering in de Veerweg te Hansweert is verouderd. We zijn van plan om het hoofdriool en de huisaansluitingen tot aan de erfgrens van woningen te vervangen. Deze rioolwerkzaamheden zullen samen met de werkzaamheden van de dijkversterking worden uitgevoerd. Hiermee beperken we de overlast voor de omgeving.

Werkzaamheden

In opdracht van Waterschap Scheldestromen zullen de verhardingen zoals rijbaan en stoepen worden vernieuwd. Daar is nu, door de gemeente Reimerswaal, de ondergrondse inrichting aan toegevoegd. 

Het huidige hoofdriool zal worden verwijderd. Hier komt een gescheiden rioolstelsel voor in de plaats. In de zijstraten brengen ze voorbereidende leidingen van het riool aan voor toekomstige rioolwerkzaamheden in de Waalstraat, Oude Kerkstraat en Nieuwstraat. 

Andere opvallende veranderingen zijn het verhoogd parkeren en de verandering van het wegprofiel. De lichtmasten komen op dezelfde plek terug. Verder blijven de inrichting en verkeerssituatie bijna gelijk aan de huidige situatie. Een tekening van de nieuwe situatie kunt u onder de tekst downloaden.

Het kan voorkomen dat de verharding op particulier terrein iets moet worden aangepast om een mooie en vloeiende aansluiting op de nieuwe inrichting te krijgen. Voor afstemming hierover zal vooraf contact worden gezocht met de betreffende eigenaar van het perceel.

Voor de plannen zullen er werkzaamheden verricht worden in de openbare ruimte. De uit te voeren werkzaamheden vinden voornamelijk plaats in de Veerweg (vanaf Lange Geer tot Nieuwstraat). Het gebied waarin gewerkt wordt tijdens van de werkzaamheden helemaal afgesloten voor doorgaand verkeer. De woningen blijven te voet bereikbaar. Het ophalen van afval is hetzelfde als bij de afsluiting voor het aanbrengen van de damwandconstructie voor de dijkversterking. 

Beperken waterhinder

De afgelopen jaren is Hansweert meerdere keren getroffen door extreme neerslag. Dit heeft gezorgd voor ondergelopen straten en woningen in onder andere de Veerweg en Waalstraat. In de parkzone is een mogelijkheid gecreëerd die in directe verbinding staat met het oppervlaktewater in het buitengebied. Bij de aanleg van het gescheiden rioolstelsel zal het hemelwaterriool hierop worden aangesloten. Dit zorgt voor een robuuste afvoervoorziening van het hemelwater.

Tijdens extreme neerslag kan het gebeuren dat er water op straat komt te staan. We spreken hier over waterhinder, maar dit hoeft geen daadwerkelijke wateroverlast (water in woning) op te leveren. Dit gebeurt vaak als eerste bij de gebieden die het laagst gelegen zijn, zoals de Veerweg en Waalstraat. Vanaf de hoger gelegen delen kan er echter zo veel water naar lage locaties als de Waalstraat stromen dat het voor wateroverlast zorgt. Door het wegdek in de Veerweg te verlagen, is afstroming van het vele regenwater over de weg mogelijk (oppervlakkige afstroming). Het water wat eerder in de Waalstraat op straat stond, kan dan via de Veerweg wegstromen naar een plaats in de parkzone waar het geen wateroverlast geeft.

Door de aanleg van zowel een gescheiden rioolstelsel en de maaiveldverlaging hopen we de kans op wateroverlast in de toekomst te verminderen.

Wanneer?

Op maandag 14 oktober starten de werkzaamheden. We verwachten dat de werkzaamheden tot eind december duren. Het planten van het openbaar groen zal in het plantseizoen van 2024-2025 gebeuren. De Combinatie Answest informeert de omwonenden over de definitieve planning.

Door de werkzaamheden kan er enige verkeershinder en geluidsoverlast zijn. We proberen dit zoveel mogelijk te beperken en hopen op uw begrip hiervoor.

Informatie

Voor vragen over de uitvoering kunt u zich richten tot mevrouw Raas (0611007839) of mevrouw Ansems (0652844048) van de Combinatie Answest. 

Voor algemene vragen of klachten kunt u contact opnemen met de heer Achterberg of de heer Van Stee van de afdeling Gemeentewerken via telefoonnummer 0113 395 000 of het contactformulier.

Tekening nieuwe situatie Veerweg Hansweert

Gefaseerde kap en herplant bomen Varkensdijk Yerseke

De Varkensdijk is een belangrijke recreatieve, wandel- en fietsroute door het dorp. De dijk is daarnaast ook een waardevolle groene verbinding voor vogels, vleermuizen, planten en insecten. 

Op de dijk staan nu meerdere rijen essen van verschillende leeftijd, grootte en conditie. De essen hebben de boomziekte ‘essentaksterfte’. Deze ziekte laat takken snel afsterven, waardoor de bomen sneller aftakelen dan gezonde essen. Inmiddels is het bomenbestand een ‘gatenkaas’ geworden. De gaten werden en worden niet steeds herplant met jonge bomen, want die maken door wortel- en lichtconcurrentie geen kans om tot gezonde bomen uit te groeien. 

10 jaar

Volgens de laatste boomcontrole zijn er weer afstervende bomen aanwezig. Om binnen 10 jaar een volledige kaalkap te voorkomen willen we deze winter beginnen met het gefaseerd rooien van de bomen op de Varkensdijk. De gemeente is van plan om de aftakelende bomen in blokken te rooien en vrijwel 1-op-1 te herplanten. Dit doen we verspreid over de komende 10 jaar. 

Enkele nog gezonde bomen blijven behouden. Deze worden door vleermuizen gebruikt als stapstenen. 

Impuls voor biodiversiteit

De herplant zal niet meer uit essen bestaan vanwege de ‘essentaksterfte’. Om de biodiversiteit een extra impuls te geven, planten we verschillende soorten bomen. 

De omgevingsvergunning voor de kap is aangevraagd.